Kort gesnoeid

Sneukelpad Lieven BauwenspleinDe struiken op het Sneukelpleintje (tussen Olympiadeplein en Rekkemsestraat) werden  gesnoeid.
Een drastische snoeibeurt, let wel voor dit pleintje is dit een goede zaak, zo vormt  het pleintje meer een geheel in plaats van twee afzonderlijke groenstroken. Marke 2010|2030 vindt het opmerkelijk dat bij deze snoeibeurt een aangeplante kerstboom, past helemaal niet in deze locatie en een afstervende boom blijven staan.

Heerlijke vruchten
Het eigene van het pleintje vormen de aangeplante fruitbomen en struiken. Wist je dat er hier  een 15 hoogstamfruitbomen aangeplant zijn (kersen, peren, appels, pruimen)  en een pak bessenstruiken dank zij een samenwerkingsverband tussen Natuurpunt, TuinHier en de stad Kortrijk. Het fruit staat er beschikking van de mensen uit de buurt en geïnteresseerde Markenaren.

Marke 2010|2030 vindt het wenselijk dat dit pleintje verder ingericht wordt als een sneukelplein. Een belangrijke volgende inrichtingsstap kan bestaan uit het verwijderen van struiken in de bestaande bomenrij en deze vervangen door Vlierbesstruiken, deze passen perfect in omgeving. Hieronder lees je wat je kan doen met vlierbessen.

Vlierbessen
Vlierbessen kun je overal gratis plukken, als je ze vindt uiteraard. Met Marke 2010|2030 zijn we vragende partij om extra inspanningen te doen om deze bessenstruiken meer aan te planten. Van de bessen kan je  sap maken. Vlierbessensap is wel iets voor de liefhebber. Het is stevig van smaak maar gezond. Vlierbessensap heeft een helende kracht, het helpt tegen keelpijn, verkoudheid en bij koorts bij een griep.

Hoe maak je  1 liter vlierbessensap:
Nodig: 1,5 kg vlierbessen -1dl water – kooktijd 25 minuten. Maak de vlierbessen los van de trossen, zorg ervoor om zoveel mogelijk takjes te verwijderen. Ja kan dit vb. doen door met een vork  te ‘rissen’ of gewoon zo veel mogelijk takjes weg knippen. Van de 1,5 kg geplukte vlierbessen heb je ongeveer een kilo bessen over en die kook je op een laag vuur ongeveer 20 minuten. Alle bessen moeten opengebarsten zijn zodat al het sap eruit gelopen is.  Leg in een keukenzeef een schone doek en laat alle sap eruit lekken. Warm het sap nu nog een keer op tot het net niet kookt. Vul de flessen, handig zijn de flessen met een schroefdop en sluit ze af.  Geniet ervan!

Om vlierbessensiroop te maken gebruik je 1 liter vlierbessensap, verwarm en los er 500 gr suiker in op. Wanneer de suiker is opgelost giet je de siroop in de flessen.  Smakelijk.