Fruitbomen

Gratis fruit voor Markenaren.
Op verschillende plaatsen in Marke vinden we fruitbomen en bessenstruiken, de vruchten zijn in het plukseizoen gratis voor elke Markenaar.  

Marke 2010|2030 heeft een belangrijke bijdrage geleverd om deze “gezonde sneukelhoeken” te realiseren, door locaties te zoeken en door in samenwerking met organisaties en individuele mensen de struiken en bomen te planten

We hebben op vandaag (2017) reeds  fruitbomen op een 7-tal openbare plaatsen.
Vele Markenaren kennen reeds goed de weg naar het park van het OC, waar in de maand oktober volop noten te rapen zijn. Hier staan vele notelaars die elk jaar tientallen kilo’s noten ter beschikking stellen aan de Markenaren.  

Een andere oudere sneukellocatie bevindt zich tussen Vagevuurstraat en Kleine Pontestraat. Langs de Markebeek  staat een reeks hoogstamfruitbomen zoals pruimen, appels, peren,… 

Bij de eerste plantactie van het Preshoekbos (2004) werd er een sneukelhoek gerealiseerd. Je kan hem vinden ter hoogte van de  Preshoekstraat, voor de brug links. We vinden er fruitbomen en  bessenstruiken, langs de Preshoekstraat vinden we een hele rij notelaars. Leuk om tijdens het wandelen in het plukseizoen een appeltje, peer te plukken en te eten.

We schrijven 2008, naar aanleiding van de ontwikkeling van het Prikkelpad (op vandaag Tweebekenwandelroute) zijn er tussen het  Olympiadeplein/Zwinstraat en Rekkemsestraat door vrijwilligers van TuinHier en Natuurpunt  bessenstruiken en hoogstamfruitbomen zoals kers, peer, appel, pruim enz.. aangeplant.

De daaropvolgende jaren werden er telkens een aantal hoogstamfruitbomen bijgeplant, op vandaag tellen we er 15.

Vanaf 2013 konden de Markenaren gratis genieten van de hun eerste vruchten.

Bij de realisatie van het  Stadsgroen Marionetten werden er  langs de Don Boscolaan een fruitboomgaard (wandelverbinding Don Boscolaan met de St. Annastraat) aangeplant. Je kan ook een fruitboomgaard vinden rond hoeve Ten Coeckx, op vandaag (2017) groeien er reeds heel wat vruchten aan de bomen, ook hier kan de wandelaar er gratis eentje plukken om van te smullen.  

Op Ter Doenaert, op het einde van de Blauwhuisstraat, het Stenen Ende. Hier werden in 2015 de eerste fruitbomen geplant in samenwerking met bewoners van Ter Doenaert.

Op het ontmoetingspunt van het Natuurgebied Leiekant- ’t Schrijverke – einde Leieweg – werden in 2015, naar aanleiding van de inrichting van deze locatie, heel wat hoogstam fruitbomen zoals:  appel, peer, noten, …aangeplant.

Suggesties om op andere openbare locaties fruitbomen aan te planten zijn uiteraard van harte welkom. Je kan voorstellen afgeven in het OC Marke.