Natuurgebied Leiekant

Op het einde van de Leieweg realiseerde Natuurpunt eind 2014, begin 2015 een ontmoetingsplaats in samenwerking met Marke 2010/2030, de stad Kortrijk – Europa en de Provincie West-Vlaanderen.

Het natuurgebied (7,6 ha groot) bevindt zich o.a. rechts en links van de Leieweg. Er is dan ook gekozen om op het einde van de Leieweg de ontmoetingsplaats te realiseren.
Bij de toegang zijn 2 jonge linden aangeplant, op termijn zullen deze linden een indrukwekkende toegang tot het gebied vormen.
Links is een langwerpige poel uitgegraven en werd er struiken en hoogstamfruitbomen aangeplant, meteen een van de “gezonde sneukellocaties” in Marke. De onthaalplaats zelf werd met een haag van inlandse planten afgebakend.

Midden in de ontmoetingsplaats kan je een lange bank vinden. Op verschillende plaatsen langs de Leie vind je dezelfde bank. Hij vormt het terugkerende kenmerk van het “Park van de Leie” tussen Wervik en Deinze. (Europees gesubsidieerd project).
Naar aanleiding van de Leiefeesten in 2015 werd er een picknick bank geplaatst, dit is een realisatie van het VTI van Kortrijk.

Achter de jonge haag vind je de plaatsen waar vroeger allerlei bouwmateriaal in opgestapeld werd. Nu worden deze gebruikt voor het composteren van het maaisel uit het natuurgebied. Het afvoeren van het maaisel is nodig om de gronden te verarmen en op die manier de biodiversiteit aan planten en bloemen te verhogen.

In augustus 2015 werd deze ontmoetingsplaats feestelijk geopend. Iedereen, wandelaars, mensen uit de buurt en speciaal de wandelaars van de Tweebekenwandelroute is het hier aangenaam verpozen.